Genomax

Zapratite nas:

Protein je makronutrijent koji ima veliki broj različitih uloga u našem organizmu. Proteini ili belančevine predstavljaju esencijalne organske molekule i izvor energije – neophodan za rast, regeneraciju i pravilno funkcionisanje svih ćelija. Praktično je nemoguće izdvojiti bilo koji proces na nivou ćelije ili organizma koji se odvija bez podrške proteina. Proteini predstavljaju gradivni materijal mišića, kostiju, kože i unutrašnjih organa, imaju zaštitnu i transportnu ulogu, regulišu aktivnost ćelija i biohemijske reakcije u organizmu. Postaje jasno zašto deficit proteina predstavlja veliki problem i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Šta nam je potrebno za varenje proteina?

Proteini su kompleksna jedinjenja koje telo ne može apsorbovati u izvornom obliku, te je neophodna razgradnja. U procesu razgradnje i varenja proteina, važnu ulogu imaju hlorovodonična kiselina (želudačna kiselina) i različiti enzimi.

Enzimi su odgovorni za razgradnju unete hrane, dok je za aktiviranje enzima neophodna sredina odgovarajuće pH vrednosti, odnosno ravnoteža alkalnosti i kiselosti u okruženju. Bez uticaja hlorovodonične (želudačne) kiseline, enzimi ostaju neaktivni, pa se proces varenja na samom početku komplikuje. Kako starimo, proizvodnja enzima u našem telu opada. Baš iz tog razloga, starije osobe češće imaju problema s varenjem. Opcija kojoj često tada pribegavaju je maksimalno izbegavanje proteina. Međutim, deficit proteina može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje starijih osoba. Jedna od potencijalnih posledica je i izražena sarkopenija, koja značajno može uticati na mogućnost kretanja i uživanja u životu u zlatnim godinama.

Kako izgleda proces varenja proteina?

Proteini su veliki molekuli, sačinjeni od manjih molekula, koje nazivamo aminiokiseline. U toku procesa varenja, proteini se u gastrointestinalnom traktu redukuju na aminokiseline. Nakon apsorpcije, aminokiseline se ponovo grupišu na različite načine, kreirajući tako proteine koji su telu neophodni.

Varenje od usta do želuca

Nakon žvakanja, hrana stiže u visoko kiselo okruženje želuca. Enzimi neophodni za razgradnju proteina se aktiviraju. Aktiviranjem specifičnih enzima, složeni proteini se razgrađuju na manje molekule – peptide. Peptidi predstavljaju kratke polimere aminokiselina, koji su vezani peptidnim vezama. Peptidi imaju istu hemijsku strukturu kao proteini, ali im je dužina manja. Dalje, zadatak želuca jeste i da deaktivira sve potencijalno opasne mikroorganizme koje nesvesno unosimo putem hrane.

Varenje od želuca do tankog creva

Da bi se varenje nastavilo, čestice kisele hrane moraju proći kroz neutralizaciju. Tu na scenu stupa pankreas, koji oslobađa bikarbonatni pufer. Enzimi za varenje proteina koje luči pankreas, razlažu peptide na još manje peptide. Aminokiseline se dalje otcepljuju jedna po jedna i zahvaljujući apsorpcionim ćelijama iz tankog creva, putem krvotoka stižu do odgovarajućih ćelija u telu.

Problemi s varenjem proteina mogu nastati u bilo kom trenutku tokom ovog složenog procesa. Neprijatni simptomi mogu nastupiti čim protein stigne do želuca, usled nedovoljnog lučenja želudačne kiseline, ili nedovoljno jake kiseline, kojoj proteini predstavljaju veliki izazov. Sam proces varenja može potrajati i nekoliko sati, a za to vreme se mogu javiti tegobe poput bolova u želucu, mučnine, gasova, nadutosti, grčeva, dijareje… Postoji čitav niz saveta i trikova za ublažavnje navedenih simptoma. Međutim, pravo rešenje je otkrivanje i sanacija uzroka nastalih problema. Ako su simptomi posledica nemogućnosti pravilnog varenja i apsorpcije proteina, postoji nekoliko strategija koje možete primeniti.

Kako rešiti problem otežanog varenja proteina?

Uključivanje namirnica bogatih enzimima u ishranu

Obogaćivanje jelovnika hranom koja je bogata enzimima, predstavlja pravo rasterećenje za probavni trakt. Savet je povećanje unosa sirovog voća i povrća. Kuvanje ovih namirnica uništiva enzime, pa bi se na tanjiru trebalo naći što više voća i povrća u izvornom i sirovom obliku.

Pravilna kombinacija namirnica

Obratite pažnju kako kombinujete određene namirnice. Primera radi, ako hranu bogatu proteinima i namirnice bogate skrobom konzumirate zajedno, pred svoj digestivni sistem stavljate ozbiljan zadatak. Naime, ove dve vrste namirnica se vare na potpuno različite načine i zahtevaju različite uslove sredine da bi varenje uopšte počelo. Imajte to na umu ako vam je omiljeni obrok meso s krompirom.

Ukoliko jedete namirnice bogate proteinima, poput jaja, sira, mesa, nastojte da ih konzumirate samostalno, ili uz manju porciju svežeg povrća. Važno je znati i da pojedini izvori proteina (pasulj, celo zrno, sočivo…) izazivaju niži nivo kiselosti u odnosu na druge (crveno meso, riba…). I jedne i druge izvore proteina možete konzumirati s namirnicama koje formiraju alkalna jedinjenja, kako biste svom telu olakšali proces varenja ovog makronutrijenta.

Pravilno žvakanje

Možda deluje kao sitnica, ali pravilno žvakanje je ključno za lakše varenje unete hrane, uključujući tu i namirnice bogate proteinima. Situacija je jasna – što je hrana više razgrađena u trenutku kada ulazi u želudac, to će enzimi imati manje posla u procesu razgradnje i apsorpcije hranljivih materija.

Ako pravilno žvaćete, ostavljate dovoljno vremena da do mozga stigne signal da je proces hranjenja i varenja otpočeo. Pored toga, uz više žvakanja i manje gutanja ćete stati na put prejedanju, jer ćete ranije i jasnije osetiti sitost.

Ceo ovaj proces dodatno može otežati dijagnoza alergije ili intolerancije na određena jedinjenja. Zbog toga naš YEA protein ne sadrži gluten, laktozu, alergene, GMO, hormone, pesticide i antibiotike ni u tragovima! Ali je, s druge strane, obogaćen postbiotikom, koji sprečava stomačne tegobe i olakšava varenje. YEA protein nastaje ekološkim procesom kvasne fermentacije (Saccharomyces cerevisiae), koja ne zavisi od zemljišta niti vremenskih uslova, što garantuje konzistentan kvalitet krajnjeg proizvoda. Ovaj veganski protein sadrži svih 9 esencijalnih i sve neesencijalne aminokiseline, visok udeo BCAA i više od 80% čistog proteina. YEA protein je namenjen svima koji su u potrazi sa visokokvalitetnim proteinom, čija se efikasnost može porediti s proteinom surutke.

Ukoliko imate problema s varenjem proteina, predlažemo da date šansu našem YEA proteinu, koji se potpuno rastvara i u hladnoj vodi, ne izaziva stomačne tegobe i dolazi u 3 izvanredna ukusa!

0
    0
    Korpa
    Tvoja korpa je praznaNastavi sa kupovinom