Genomax

Zapratite nas:

Svi procesi u prirodi zahtevaju održavanje ravnoteže. Narušavanje idealne ravnoteže rezultira neželjenim posledicama. Ako je godina previše kišna ili sušna, biljke će slabije roditi. Ako se broj zmija u određenoj oblasti svede na minimum i dovede pred istrebljenje, velike su šanse da će se značajno namnožiti glodari koji su prenosnici ozbiljnih bolesti. Očuvanje ravnoteže je neophodno za nesmetano odvijanje procesa u prirodi. Budući da je čovek deo prirode, jasno je da je ravnoteža važna za besprekorno funkcionisanje ljudskog organizma.

Iako je naše telo, kao savršeni mehanizam, u stanju da u određenoj meri kompenzuje povremeno narušavanje balansa, višegodišnja neravnoteža unutar organizma može rezultirati neželjenim posledicama po naše zdravlje. Nedovoljan unos esencijalnih nutrijenata može dovesti do različitih zdravstvenih stanja. Nedostatak proteina se može manifestovati kroz probleme s mišićima, kostima, kožom, jetrom, mozgom i drugim vitalnim organima. Ozbiljnost posledica deficita proteina je direktan rezultat važne uloge koju proteini imaju u našem telu. Iako proteine često poistovećujemo s “gorivom za mišiće”, njihova uloga u našem telu je znatno kompleksnija.

Koju funkciju imaju proteini u našem telu?

Proteini predstavljaju jedan od tri makronutrijenta, pored ugljenih hidrata i masti. Koliko su proteini važni za praktično sve procese u našem organizmu govori i samo ime: “protein” potiče od grčke reči “protos” što znači “prvi element”.

Proteini predstavljaju gradivni materijal mišića, kostiju, kože i unutrašnjih organa, imaju zaštitnu i transportnu ulogu, regulišu aktivnost ćelija i biohemijske reakcije u organizmu. U sastav proteina ulaze aminokiseline i to ponekad na desetine ili stotine različitih aminokiselina. Odgovarajući unos visokokvalitetnih proteina je važan, kako bi se obezbedile esencijalne i neesencijalne aminokiseline koje su nam preko potrebne. Esencijalne aminokiseline moramo svakodnevno unositi putem ishrane, budući da naše telo nije sposobno samo da ih proizvede. Neesencijalne aminokiseline telo može samo proizvesti, ali je preduslov dovoljan unos proteina. Svaka aminokiselina ima svoju ulogu u organizmu i zato je važno voditi računa o dnevnom unosu visokokvalitetnih proteina, te u ishranu, po potrebi, uključiti suplemente koji sadrže sve potrebne aminokiseline. Svakako, ne smemo zaboraviti ni ulogu po kojoj su proteini najpoznatiji – povećan unos aminokiselina nakon treninga pospešuje sintezu mišićnih proteina i tako podstiče rast mišića.

Moguće posledice proteinskog deficita

Proteinski deficit može rezultirati ozbiljnim narušavanjem zdravlja, a posebnu pažnju bi trebalo posvetiti ishrani dece i starije generacije.

Već nakon 50. godine života polako počinjemo da gubimo mišićnu masu. U pitanju je sarkopenija – prirodni gubitak mišića usled starenja, ali su simptomi daleko izraženiji kod osoba koje se ne kreću dovoljno, loše se hrane i boluju od hroničnih bolesti. Dakle, odgovarajući unos proteina u zlatnim godinama neće rezultirati povećanjem mišićne mase, nego održavanjem trenutnog stanja! U suprotnom, mišićna masa se nepovratno gubi. Dijetu bi, u svakoj životnoj dobi, trebalo prilagoditi prema savetima lekara i nutricionista.

Ishrana siromašna proteinama će se nepovoljno odraziti i na zdravlje mlađe populacije. Simptomi koje nikada ne bismo povezali s problematičnom ishranom zapravo mogu ukazivati na deficit proteina. Prvi “vesnici” nedostatka proteina su najčešće: skupljanje mišićnog tkiva i gubitak mišićne mase, pojava otoka u donjim ekstremitetima, anemija i sporiji rast kod dece. Ako posebnu pažnju obraćate na svoj fizički izgled, sigurno ćete primetiti proređenje kose, suvu kožu sklonu ljuštenju i pojavu neravnina na noktima.

Simptomi defiticita proteina uključuju i:

Gubitak (ili dobitak) težine

Ako se nedovoljan unos proteina poklapa s nedovoljnim unosom kalorija generalno, telo će početi da koristi proteine za proizvodnju energije, umesto za izgradnju mišića. Rezultat će biti gubitak telesne težine. Razgradnju mišića, kako bi se nadomestila energija, mogu pratiti slabost i bol. S druge strane, nedovoljan unos nutrijenata može rezultirati usporavanjem metabolizma, a posledica može biti gojenje.

Pojačana glad

Gojenje može nastati i kao rezultat pojačanog osećaja gladi. Naime, čak i ako unosite dovoljno kalorija putem ishrane, ali ste u proteinskom deficitu, osećaj gladi vas može pratiti ceo dan. Proteini imaju ulogu i u nivelaciji nivoa šećera u krvi i regulaciji gladi. Pored toga, proteini se teže i sporije vare, što utiče na apetit.

Edem

Jedna od funkcija proteina jeste sprečavanje nakupljanje tečnosti u tkivima. Nedovoljno proteina u organizmu će dovesti do pojave otoka usled nakupljanja tečnosti, najčešće u stopalima i gležnjevima, ali i drugim zglobovima.

Anemija

Posledica nedovoljnog unosa proteina može biti nedostatak vitamina B-12 i folata, što dalje može dovesti do smanjene proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, odnosno anemije. Anemične osobe su često umorne i iscrpljene. Proteini imaju ulogu i u izgradnji hemoglobina.

Nizak krvni pritisak

Direktno povezano s anemijom, deficit proteina može dovesti do pada krvnog pritiska, što dalje nepovoljno utiče na sve procese u telu, dok vitalni organi ustaju uskraćeni za kiseonik.

Smanjena apsorpcija hranljivih materija

Proteini imaju ulogu u stvaranju enzima koji su neophodni za apsorpciju nutrijenata, poput gvožđa, cinka i kalcijuma. Neodovoljno proteina u ishrani će lišiti organizam i drugih važnih hranljivih materija, koje telo jednostavno neće biti u stanju da procesuira.

Slabiji imunitet

Proteini učestvuju u izgradnji imunih ćelija i antitela, pa je pad imuniteta praktično zagarantovan ako se ne unosi dovoljno proteina.

Sporiji oporavak od povreda

Sposobnost našeg tela da proizvodi nove ćelije je ugrožena usled deficita proteina. S tim u vezi, rane zarastaju sporije. Usled pada imuniteta, skloniji smo raznim infekcijama, a kosti postaju krtije i podložnije prelomima, budući da deficit proteina onemogućava apsorpciju kalcijuma i metabolizam kostiju.

Problemi s jetrom

Masna jetra je često posledica nedovoljnog unosa proteina. Naime, jetra ima važan zadatak detoksikacije organizma. Međutim, u odsustvu proteina, ovaj organ se muči da ukloni nakupljene lipide.

Promene raspoloženja

Deficit proteina uglavnom povezujemo s fizičkim manifestacijama. Međutim, nagle promene raspoloženja mogu biti simptom nedostatka proteina. Naime, mozak korisiti neurotransmitere za prenos informacija između ćelija. U sastav neurotransmitera često ulaze aminokiseline, koje su ujedno i gradivne jedinice proteina. Manjak neurotransmitera može uticati na naše raspoloženje. Primera radi, nedostatak serotonina i dopamina može izazvati osećaj depresije.

Maglovito sećanje i loš san

Još jedan simptom koji se retko kada povezuje s manjkom proteina je maglovito sećanje. Naime, proteini su neophodni za održavanje zdrave moždane funkcije. Fluktuacija nivoa šećera u krvi i deficit proteina mogu dovesti do pada motivacije i koncentracije, lošeg pamćenja i maglovitog sećanja. Proteini sadrže i aminokiselinu triptofan, koja izaziva pospanost. Za poboljšanje kvaliteta sna, svoju ishranu obogatite proteinima!

Teška pothranjenost usled nedostatka proteina naziva se kvašiorkor. Stanje nastaje kada telo dobija dovoljno kalorija, ali je prisutan deficit proteina. Bolest karakterišu pojava crnih lezija po koži i otok stomaka, a češće pogađa decu nego odrasle. Maramus je stanje koje nastaje kada su i unos kalorija i unos proteina niski.

Iako simptomi proteinskog deficita deluju poprilično ozbiljno, više od milijardu ljudi širom sveta ne unosi dovoljno proteina redovnom ishranom. Ako ste i sami u potrazi za visokokvalitetnim proteinom koji sadrži SVE esencijalne aminokiseline potrebne za izgradnju i obnovu tkiva, predlažemo da isprobate naš YEA protein. U pitanju je kompletan veganski protein koji se dobija ekološkim procesom kvasne fermentacije. Proces ne zavisi od zemljišta i vremenskih uslova i rezultat je konzistentan proizvod, koji sadrži više od 80% proteina i visok udeo BCAA, a ne sadrži antibiotike, pesticide, hormone, alergene, ni u tragovima!

Dodatna prednost YEA proteina je što je fenomenalnog ukusa (dostupan u tri različita ukusa), obogaćen postbiotikom i odlično se rastvara i u hladnoj vodi!

Svetska revolucija u svetu proteina je tu, priključi se i ti!

0
    0
    Korpa
    Tvoja korpa je praznaNastavi sa kupovinom