Genomax

Zapratite nas:

Svi smo svesni da se od starosti ne može pobeći. Reč je o normalnom i nezaobilaznom biološkom procesu. Starenje je neminovno, ali samo starenje nije ono što čoveka najviše plaši. Starost sama po sebi nije bolest, ali je često praćena bolešću i upravo te tegobe i smanjen kvalitet života bude neverovatan strah kod mlađih generacija. Ako ste zdravi i vitalni, zlatne godine mogu biti najlepše godine vašeg života.

Stručnjaci navode da se već od četrdesete godine života mogu primetiti određene promene, koje ukazuju na starenje organizma. Već tada se mogu pojaviti i prvi znaci sarkopenije, koju karakteriše gubitak mišićne mase i funkcije skeletnih mišića. Dobra vest je da životne navike poput zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i održavanja optimalne telesne težine mogu produžiti životni vek i učiniti da se osećamo sjajno i u poznim godinama. Godine su, na posletku, samo broj!

Kako se naše telo menja dok starimo?

Svaki organizam ima svoj životni vek. Postepeno propadanje organizma nagoveštava kraj. Promene koje ukazuju da starimo kao da nas postepeno pripremaju za neminovni kraj našeg života. Najbolji pristup je da se edukujemo o promenama koje nas čekaju, kako bismo blagovremeno preduzeli preventivne mere i usvojili zdrave životne navike.

Koža i kosa

Prve promene koje vezujemo za starenje se mogu javiti veoma rano, u zavisnosti od genetskih predispozicija, životnih uslova, nege i usvojenih navika. Kosa vremenom postaje krtija, poroznija i gubi boju, te postaje seda. Koža gubi elastičnost i pojavljuju se bore. Mišići lica postepeno slabe, što dovodi do blagog spuštanja obrva, obraza i gornje usne. Intenzitet ovih promena varira od osobe do osobe.

Oči i uši

Oči s godinama gube vlažnost, a membrane unutrašnjeg uva postaju tvrđe. Posledice mogu biti suve oči i posledično peckanje, kao i delimična nagluvost.

Kardiovaskularni sistem

Srce je mišić koji takođe stari. Vremenom, srcu postaje sve teže da pumpa krv, a u venama, arterijama i drugim krvnim sudovima dolazi do taloženja masti i nakupljanja plaka. Otkazivanje ovog vitalnog organa je glavni uzrok smrti u svetu.

Probavni trakt

Celokupan probavni sistem se usporava, pa varenje duže traje. Zdravlje zuba takođe ima uticaj jer se dobro sažvakana hrana lakše i brže vari.

Metabolizam

Celo telo se usporava, uključujući i metabolizam. Stariji ljudi se lakše umaraju i potrebno im je više vremena da povrate snagu. Kalorije se više ne mogu iskoristiti istom brzinom kao ranije, pa prekomeran unos hrane lakše dovodi do gomilanja kilograma.

Mišićno-koštani sistem

Gubitak mišićne mase kod starijih osoba postaje očigledan spolja. Međutim, ne smemo zaboraviti ni na unutrašnje mišiće koji su odgovorni za podršku kostima i organima, a koji takođe propadaju. Primetan je gubitak snage, često praćen bolovima, a ove promene značajno utiču i na kvalitet života. Sarkopenija se postepeno razvija već od četrdesete godine života kod neaktivnih osoba, a simptomi su posebno ozbiljni od sedme decenije.

Sarkopenija – uzrok i simptomi

Sarkopenija je stanje koje karakteriše gubitak mišićne mase i opadanje snage. Reč je o progresivnom procesu koji se često javlja već početkom pete decenije života. S pojavom sarkopenije raste rizik od padova i preloma kostiju, koje teže zarastaju. Povećan je i rizik od osteoporoze.

Razvoj sarkopenije je individualan, ali je jasno da će svaki gubitak mišićne mase dovesti do smanjene pokretljivosti i snage, te nepovoljno uticati na kvalitet života pogođene osobe. Istraživanja pokazuju da se sarkopenija javlja ranije i intenzivnije kod fizički neaktivnih osoba, ali ni fizički aktivne osobe nisu “imune” na ovo stanje. Stručnjaci zaključuju da pored očiglednih postoje i dodatni faktori koji potpomažu razvoj sarkopenije: slabljenje funkcija nervnih ćelija, niže koncentracije različitih hormona, smanjena sposobnost konvertovanja proteina u energiju, nedovoljan unos proteina na dnevnom nivou, kako bi se mišićna masa održala.

Kako se boriti protiv sarkopenije?

Delotvoran lek i dalje ne postoji. Efikasan tretman podrazumeva redovnu vežbu i to treninge otpora ili snage. Na ovaj način se povećavaju snaga i izdržljivost mišića. Treninzi se preporučuju svima, a posebno osobama starijim od četrdeset godina. Kod starijih osoba je veoma važno uskladiti broj, intenzitet i učestalost vežbi, kako bi se smanjio rizik od povreda. Povrede kod starijih osoba (posebno ako su u pitanju prelomi) teže zarastaju, period oporavka je produžen, a za vreme prinudnog mirovanja mišićna masa nastavlja da propada. Iz tog razloga se starijoj generaciji preporučuju redovna šetnja i plivanje. U pitanju su fizičke aktivnosti koje iziskuju napor, ali je rizik od povreda sveden na minimum.

Važna je i izbalansirana ishrana, bogata proteinima. Stručnjaci ističu da u mlađim danima protein unosimo u želji da povećamo mišićnu masu, a u starosti nam je protein neophodan da stečenu mišićnu masu održimo. Pored toga, deficit proteina se povezuje s brojnim zdravstvenim stanjima: dijabetes, metabolički sindrom, kardiovaskularne bolesti, anemije, bolesti jetre, plućna oboljenja, kaheksija…

YEA protein ima visok sadržaj proteina (preko 80%) i usporava gubitak mišićne mase kod starijih osoba. Prirodno je bogat cinkom, selenom, manganom i magnezijumom – mineralima koji igraju ključnu ulogu u energetskom metabolizmu i zdravlju nervnog i mišićnog sistema. Namenjen je svima koji su u potrazi za visokokvalitetnim proteinima, a posebno se preporučuje starijoj populaciji i tokom postoperativnog oporavka. YEA protein ne sadrži gluten, laktozu, pesticide, antibiotike, hormone i alergene ni u tragovima, ali je zato obogaćen vlaknima i postbioticima koji unapređuju zdravlje gastrointestinalnog sistema.

Niko nije pobegao od starosti. Međutim, ako na vreme počnemo da brinemo o svom zdravlju i usvojimo zdrave navike, godine će zaista postati samo broj, a telo će nas godinama služiti i dozvoliti da zasluženo uživamo u zlatnoj dobi.

0
    0
    Korpa
    Tvoja korpa je praznaNastavi sa kupovinom