Genomax

Zapratite nas:

Protein je esencijalna komponenta ljudskog organizma i ulazi u sastav velikog broja tkiva i organa. U cilju održavanja optimalnih fizioloških i metaboličkih funkcija, našem telu su neophodni adekvatni i visokokvalitetni proteini. U poslednjih 20 godina, globalna potažnja za održivim, visokokvalitetnim, zdravijim i alternativnim proteinom kontinuirano raste. S tim u vezi, upravo je ova tema u fokusu velikog broja istraživanja. Rezultati dosadašnjih istraživanja pokazuju da proteini iz kvasca nude brojne ekološke prednosti, imaju visoku biodostupnost i očekuje se da će se u narednom periodu sve više koristiti i utemeljiti svoje mesto kao nova, inovativna i dominantna vrsta proteina.

Šta je pivski kvasac?

Pivski kvasac se pravi od jednoćelijske gljivice Saccharomyces cerevisiae. Veza između kvasne fermentacije i proizvodnje piva datira još od 10.000 godina pre nove ere, u oblastima nekadašnje Mesopotamije, pa otuda i naziv. U međuvremenu su istraženi i potvrđeni brojni benefiti pivskog kvasca, te se danas sve više koristi kao dodatak u svakodnevnoj ishrani.

Pivski kvasac je bogat proteinima, vitaminima, mineralima i dobrim masnim kiselinama, te se smatra prirodnim izvorom vitalnosti. Reč je o prirodnom proizvodu koji je lako svarljiv i brzo se apsorbuje.

Među mineralima u pivsokm kvascu (cink, selen, magnezijum, hrom…) posebno se ističe selen – snažan antioksidans koji ima nezamenjivu ulogu u radu imunog sistema, metabolizmu hormona štitne žlezde, regulaciji redoks stanja, zaštiti od oksidativnih oštećenja, pa čak i usporavanju progresije tumora. Nedostatak selena može rezultairati ozbiljnim zdravstvenim problemima, koji pogađaju kardiovaskularni, endokrini, imuni, koštano-mišićni, nervni i reproduktivni sistem. Važno je istaći i hrom, esencijalni mineral koji pomaže telu da održi optimalan nivo šećera u krvi.

Vitamini B-kompleksa koji se mogu naći u pivskom kvascu uključuju vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B9 (folna kiselina) i B7 ili H (biotin). Navedeni vitamini pomažu u razgradnji ugljenih hidrata, masti i proteina. Pored toga, daju podršku nervnom sistemu, pomažu u održavanju mišićne mase, imaju ulogu u varenju i održavaju zdravlje kose, kože, očiju, usta i jetre.

Pivski kvasac ne bi trebalo mešati s pekarskim, nutritivnim ili torula kvascem – koji imaju nizak udeo hroma.

Uticaj pivskog kvasca na zdravlje

Dijabetes

Studije sugerišu da hrom iz pivskog kvasca može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi. Osobe pogođene dijabetesom ne proizvode insulin ili njihov organizam nije u stanju da proizveden insulin adekvatno koristi. Insulin je hormon koji je potreban za pretvaranje unetog šećera u energiju. Hrom može sniziti nivo šećera u krvi i unaprediti toleranciju na glukozu, te se na taj način snižavaju i potrebe za insulinom. Budući da je pivski kvasac prirodan izvor hroma, smatra se da može biti od velike pomoći dijabetičarima.

Visok holesterol

Istraživanja navode da pivski kvasac može pomoći u snižavanju nivoa LDL (“lošeg”) holesterola u krvi i podizanju nivoa HDL (“dobrog”) holesterola. I dalje nije jasno utvrđeno da li se ovakvi rezultati postižu zahvaljujući prisustvu hroma ili uticaj imaju i neke druge supstance prisutne u pivskom kvascu.

Gubitak neželjenih kilograma

Hrom ima ulogu i u redukciji masnih naslaga, a najbolji rezultati se postižu u kombinaciji s redovnim fizičkim aktivnostima i izbalansiranom ishranom. Pivski kvasac se smatra i svojevrsnim “busterom”, te s gubitkom kilograma nećete izgubiti i energiju neophodnu za svakodnevno funkcionisanje.

Rezultati pojedinih istraživanja ističu pozitivan efekat pivskog kvasca u tretmanu akni, a otkrivena je i veza između konzumacije pivskog kvasca i smanjenja rizika od pojave jedne vrste karcinoma kože. Velika preliminarna studija je otkrila da proizvodi od pivskog kvasca mogu pomoći u prevenciji gripa i prehlade.

Zašto baš protein iz pivskog kvasca?

Usled nedovoljne ponude tradicionalnih proteina, razvoj održivih alternativnih proteina je postao žarište istraživanja. Proizvodnja proteina kvasca je održiva i ekološki prihvatljiva, a ceo proces nije ograničen dostupnim poljoprivrednim tehnikama i različitim faktorima životne sredine.

Proteini kvasca imaju visoku nutritivnu vrednost i nude idealnu kompoziciju aminokiselina. Odlična svojstva omogućavaju proteinima kvasca da postanu održivi alternativni proteini u ishrani čoveka.

Sastav i kvalitet proteina kvasca

Kvasac se fermentiše da bi se prikupila vredna biomasa, koja se može koristiti kao izvor proteina. Tipično, sadržaj proteina u u ćelijama kvasca iznosi od 40% do 60% suve težine. Pod dejstvom prehrambenih enzima i preradom hrane, iz ćelija kvasca se delimično ili potpuno uklanja neproteinski deo. Proteini poreklom iz kvasca sadrže širok profil aminokiselina, kao i minerale, lipide i druge hranljive materije.

Proizvodnja proteina kvasca

Proizvodnja proteina kvasca predstavlja najbolji pristup rešavanju problema povećane potražnje za proteinima. Fermentacija poljoprivrednih ostataka predstavlja jednu od najefikasnijih metoda proizvodnje kvasca, budući da omogućava visoku stopu reprodukcije, uz širok pristup biomasi kvasca i proteinskim koncentratima. Finalni proizvod je konzistentan i ima visok udeo proteina kvasca, a kompletan proces je ekološki prihvatljiv i nije ograničen različitim spoljašnjim faktorima.

Funkcije i svojstva proteina kvasca

U prehrambenoj industriji, proteini kvasca se mogu preraditi u bioproizvode na bazi proteina. Na taj način se proteinima iz kvasca mogu delimično zameniti biljni proteini, čime se ujedno smanjuje zavisnost od poljoprivredne proizvodnje, na koju značajno utiču uslovi spoljašnje sredine. Pored toga, proteini kvasca pokazuju izuzetna funkcionalna svojstva, kao što su rastvorljivost i kapacitet zadržavanje vode. Dobijeni proteini se mogu isporučiti zarad direktne konzumacije ili se dalje prerađivati. Polipeptidni proizvodi dobijeni adekvatnom enzimskom hidrolizom nude visoku fiziološku aktivnost i predstavljaju ključne komponente savremenih jelovnika, zasnovanih na zdravstvenim potrebama ljudi.

Proteini kvasca su prirodni, sigurni i čisti proteini mikrobnog porekla. Zbog bogatstva aminokiselina, visokih nutritivnih vrednosti i potencijalnih funkcionalnih svojstava, predstavljaju idealni alternativni protein u ljudskoj ishrani. Proteini kvasca se danas koriste kao dodaci ishrani ili kao pomoćni sastojci u procesu formulacije prehrambenih proizvoda.

Kako do visokokvalitetnog proteina iz kvasca?

Ako ste u potrazi za visokokvalitetnim proteinom poreklom iz kvasca, koji se može meriti s efikasnošću proteina surutke, predstavljamo vam naš YEA protein. U pitanju je kompletan protein, koji sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, sve neesencijalne aminokiseline, visok udeo BCAA i preko 80% čistog proteina. YEA protein je dodatno obogaćen postbiotikom, koji sprečava pojavu stomačnih tegoba i olakšava varenje. Dobija se ekološkim procesom kvasne ferementacije, ne ugrožava životnu sredinu i ne sadrži GMO, pesticide, hormone, antibiotike, alergene, gluten i laktozu ni u tragovima!

YEA protein je dostupan u 3 fantastična ukusa, lako se rastvara i u hladnoj vodi i namenjen je svima koji brinu o tome šta unose u svoj organizam. Posebno se preporučuje: fitnes populaciji, aktivnim sportistima, vegetarijancima i veganima, osobama intolerantnim ili alergičnim na gluten i laktozu, starijoj populaciji, rekonvalscentima, osobama koje imaju posebna medicinska stanja ili koje jednostavno žele da povećaju unos proteina putem ishrane (2-3 g dnevno po kg/TM).

Iskoristite priliku i isprobajte novu, inovativnu i dominantnu vrstu proteina!

0
    0
    Korpa
    Tvoja korpa je praznaNastavi sa kupovinom