Genomax

Zapratite nas:

Kada se pokrene priča o proteinima, većina odmah pomisli na jačanje mišića. Međutim, uloga proteina u našem telu je znatno kompleksnija. Iako je njihov uticaj na mišiće neprocenjiv, različiti proteini imaju veoma različite, ali podjednako važne funkcije u našem telu. Više od 50% svake naše ćelije čine proteini, a svaki protein ima posebnu ulogu: esencijalni element za rast i razvoj, gradivni element za razna tkiva, mišiće, kosti, tetive, organe, sastavni deo hormona, regulator insulina, izvor energije… Proteini, između ostalog, učestvuju i u izgradnji antitela, kako bi se ostvarila otpornost na uzročnike bolesti. Dokazano je da su proteini ključni za borbu protiv virusa i bakterija i oporavak tela nakon bolesti.

Šta je imunitet i kako dolazi do bolesti?

Imunološki sistem predstavlja naš odbrambeni mehanizam od štetnih mikroorganizama, koji mogu parazitirati u našem telu i izazvati pojavu različitih oboljenja. Imunološki otpor je sačinjen od urođenog imuniteta, koji je nasleđen od naših roditelja i praktično je aktivan od samog rođenja, i stečenog imuniteta koji sami gradimo tokom života i to upravo prilikom susreta s bakterijama, gljivicama, virusima…

U sastav imunološkog sistema ulaze limfni organi (koštana srž, limfni čvorovi, limfni sudovi, slezina, grudna žlezda), koža i sluzokoža, različite ćelije (prvenstveno limfociti) i različiti hemijski modulatori. Uloga ovog sistema je da organizam odbrani od svih bioloških i hemijskih činilaca iz spoljašnjeg sveta, koji bi mogli imati negativan efekat na naše zdravlje. Imunološki sistem ima važnu ulogu i u detekciji i odbrani od štetnih materija koje se formiraju unutar našeg tela, poput izmenjenih i kancerogenih ćelija.

Imunitet je sposobnost našeg organizma da se brani od štetnih materija, a ako do bolesti ipak dođe, jak imunitet će skratiti period bolovanja i oporavka. Kada se potencijalni uzročnik oboljenja nađe u telu, imunološki sistem se aktivira, a ako naš imunitet nije dovoljno jak da se odbrani od napadača, nastaje bolest. Osobe s oslabljenim imunitetom pate od učestalih infekcija od kojih se veoma teško i dugo oporavljaju.

Pravi neprijatelji našeg imuniteta su: prevelik unos šećera i zasićenih masti, fizička neaktivnost, alkohol, hronična izloženost stresu, prekomerna upotreba antibiotika. Za očuvanje snažnog imuniteta stručnjaci preporučuju: izbalansiranu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna, brigu o mentalnom zdravlju…

Kako proteini deluju na naš imunitet?

Iako se za jačanje imuniteta uglavnom oslanjamo na vitamine, važno je znati da su nam za funkcionalan imunloški sistem neophodni proteini. Proteini predstavljaju gradivne blokove za izgradnju svih ćelija u našem telu, te nedovoljan unos proteina dovodi do slabljenja organizma, koji postaje podložniji negativnom dejstvu štetnih materija. Proteini ulaze i u sastav hemoglobina. Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim zrncima, koja imaju zadatak da telo snabdevaju kiseonikom. Nizak nivo kiseonika može izazvati slabost i plitak dah.

Adekvatnim unosom proteina jačamo imunitet, ubrzavamo metabolizam i regeneraciju tela. Protein unet putem redovne ishrane ne ostaje u istom obliku u našem telu. Pod dejstvom kiselina i enzima u želucu i tankom crevu, protein se razlaže na svoje gradivne komponente – aminokiseline. Aminokiseline se potom ponovo grupišu, ali tako da kreiraju proteine koji su neophodni našem telu u tom trenutku.

Važno je znati da 9 esencijalnih aminokiselina ljudsko telo nije u stanju samo da proizvede, te ih je neophodno unositi putem ishrane. Baš iz tog razloga se pojačan unos proteina preporučuje rekonvalescentima, odnosno osobama koje se oporavljaju od bolesti. Podložnije infekcijama su i starije osobe, kojima se dodatni unos proteina savetuje i u cilju očuvanja postojeće mišićne mase, koja se s godinama gubi. Osobe na restriktivnim dijetalnim režimima ishrane rizikuju da svoje telo uskrate za esencijalne nutrijente, posebno ako jelovnik menjaju same, bez prethodne konsultacije s lekarom i nutricionistom. Rezultat može biti slabljenje imuniteta, te već oslabljeno telo ostaje bez rešenja u borbi s infekcijama. Ako je cilj gubitak kilograma, proteini čak mogu postati i vaš partner na putu do savršene linije.

Kako da osobe s ograničenjima u ishrani unesu dovoljno proteina?

Namirnice bogate proteinima su pileće belo meso, jaja, riba, mleko i mlečni proizvodi, orašasti plodovi, mahunarke, brokoli, karfiol, prokelj, kukuruz šećerac, banane… Deluje da imamo dovoljno izbora da sačinimo kvalitetan jelovnik. Međutim, postoje i osobe koje zbog određenih zdravstvenih stanja, alergija ili intolerancija, nisu u prilici da konzumiraju određene grupe namirnica. Te osobe već imaju veoma sužen izbor namirnica koje mogu uključiti u svoju ishranu, a zadatak je posebno težak ako ishranom žele da unesu i dovoljno nutrijenata.

Osobama alergičnim ili intolerantnim na laktozu i gluten, koje imaju posebna medicinska stanja, vegetarijancima i veganima i svima koji žele samo najbolje za svoj organizam – predlažemo da isprobaju naš YEA protein. U pitanju je protein koji se dobija potpuno ekološkim procesom kvasne fermentacije. Ovaj proces omogućava stvaranje proizvoda konstantnog kvaliteta, bez rizika od kontaminacije reziduama antibiotika, hormona ili pesticida.

Zbog niskog sadržaja šećera, YEA protein je pogodan i za osobe na katogenoj dijeti, dijabetičare i sve one koji se bore s insulinskom rezistencijom. YEA protein sadrži beta-glukane – komponente koje pomažu rad imunog sistema. Beta-glukani su imunomodulatori koji imaju sposobnost aktivacije imunog odgovora u slučaju infekcija i ublažavanju preaktivnog imunog odgovora kod alergija.

Sa unosom proteina se ponekad muče i generalno zdrave osobe koje teško vare protein, te se bore s nelagodnim i teškim osećajem u stomaku. YEA protein se veoma lako vari, a dodatak postbiotika poboljšava zdravlje gastrointestinalnog trakta. YEA protein je prirodno bogat cinkom, selenom, manganom i magnezijumom. Ovi minerali igraju ključnu ulogu u energetskom metabolizmu i zdravlju nervnog i mišićnog sistema.

Sledeći put kada posumnjate da vam je oslabljen imunitet, zapitajte se da li unosite dovoljno proteina, na koje vaše telo računa za sve procese, uključujući i odbrambeni mehanizam. Ako ste u potrazi za visokokvalitetnim proteinom, bilo da je cilj briga o zdravlju, povećanje mišićne mase ili kombinacija, predlažemo da isprobate YEA protein, dostupan u tri izvanredna ukusa.

0
    0
    Korpa
    Tvoja korpa je praznaNastavi sa kupovinom