Genomax

Zapratite nas:

Svaki plan treninga morao bi pratiti adekvatan plan ishrane. Recept za povećanje mišićne mase ne mogu biti kontinuirani treninzi snage, bez odgovarajućeg unosa hranljivih materija. Ako je cilj gubitak suvišnih kilograma, rešenje se ne krije u konstantnim kardio treninzima, uz potpuno uskraćivanje važnih nutrijenata. Odgovor se nalazi u balansu i jedino će uspostavljanje ravnoteže između ishrane i fizičke aktivnosti dovesti do željenih rezultata. Ako mesecima vežbate, a rezultati i dalje izostaju, možda problem upravo leži u nepravilnoj ishrani. Ukoliko telo ne dobija dovoljno proteina, brojni procesi u telu se stavljaju na pauzu, primarne funkcije imaju prioritet, a izgradnja dodatne mišićne mase, u ovakim slučajevima, definitivno nije prioritet.

Šta će se desiti ako vežbate, a ne unosite dovoljno proteina?

Nedovoljan unos proteina može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima, a deficit proteina je posebno opasan za naše najmlađe i najstarije. Kod jednih je ugrožen pravilan rast i razvoj tela, dok kod drugih dolazi do propadanja mišićne mase, što se negativno odražava na mogućnost kretanja.

Nedovoljan unos proteina tokom treniranja će onemogućiti ostvarenje zacrtanih ciljeva, a mogu se pojaviti i neželjene posledice koje možda, u početku, nećete moći direktno povezati s deficitiom proteina.

Umor i bol

Primetićete značajn umor i dugotrajan bol u mišićima. U početku ćete možda misliti da su drugi vežbači u boljoj kondiciji ili imaju više snage, pa im oporavak od treninga traje značajno kraće. Međutim, ako osećate da ste sve umorniji što duže trenirate, telo vam šalje znakove da nema dovoljno energije za rast i regeneraciju.

Imajte na umu da prilikom treninga svesno kidate mišić i da mu je protein neophodan za regeneraciju. Posmatrajte svoj mišić kao svojevrsnu mašinu. Ako resursi nedostaju, mašinu je nemoguće pokrenuti.

Ukoliko je unos proteina odgovarajući, bol u mišićima možete osećati nakon treninga, ali će on biti blag i kratkotrajan. U suprotnom, jak i dugotrajan bol će negativno uticati na vaš svakodnevni život, a sigurno će imati efekta i na naredni trening. Kako da date sve od sebe na treningu ako vas jak bol konstantno sputava?

Otežano održavanje i povećanje mišićne mase

Revnosno vežbate, a rezultati izostaju. Čak vam deluje da se mučite da održite mišićnu masu koju ste već stekli. Bez cigle ne možete izgraditi kuću, a bez proteina je nemoguće graditi mišić. Ovakav scenario uglavnom dovodi do potpunog gubitka motivacije.

Dakle, vašem telu je potreban gradivni materijal da bi ostvarilo ciljeve koje ste zacrtali. Ako je plan povećanje mišićne mase, telu je potrebno više kalorija, uz povećan unos proteina. Imajte na umu da je i za gubitak neželjenih kilograma važan odgovarajući unos proteina, budući da se proteini sporije vare, te izazivaju dugotrajan osećaj sitosti.

Uporna glad

Ako pojačate fizičku aktivnost, logično je da će se pojačati i vaš apetit. Većina vežbača vodi računa o dnevnom unosu kalorija. Međutim, pažnju bi trebalo obratiti i na to odakle te kalorije dolaze i kakav je odnos makronutrijenata u jelovniku.

Primera radi, ugljeni hidrati su instant izvori energije. Međutim, brzo se vare pa će se glad ponovo javiti za veoma kratko vreme. Ukoliko svoje telo uskraćujete za masti i proteine, borba sa stalnim osećajem gladi će potrajati. Telo će dobijati dovoljno kalorija, ali uvek iz istog izvora, koji nije pravo rešenje za borbu protiv pojačanog apetita. Naći ćete se u situaciji da jedete na svakih par sati, a nikada niste siti.

Šta će se desiti ako dižete tegove, a ne unosite dovoljno proteina?

Posebno ćemo se osvrnuti na moguće rezultate kontinuiranog dizanja tegova bez adekvatnog unosa proteina. Ovo pitanje često postavljaju vežbači početnici, kojima je cilj povećanje mišićne mase i jačanje i oblikovanje tela.

Jasno je da se ni u ovom slučaju ne može očekivati postizanje zacrtanih ciljeva u željenom roku. Pojačani bol i umor će uticati na vaš trening, pa nećete biti u stanju da izgradite mišiće i vremenom “podebljate” tegove.

Ukoliko ne unosite dovoljno proteina, a dižete tegove, rezultati mogu biti poptuno suprotni vašim očekivanjima:

 • smanjenje mišićne mase
 • atrofija mišića
 • povećan rizik od povreda (tendonitis)
 • povećan rizik od istegnuća i uganuća
 • niži nivo energije

Ako je vaša ishrana prevashodno veganska ili vegetarijanska, ili imate inotleranciju ili alergiju na određena jedinjenja, možda ćete se dodatno mučiti da dnevno uneste odgovarajuću količinu proteina – posebno ako imate želju da povećate mišićnu masu. Rešenje može biti veganski protein, koji ne sadrži ni GMO, laktozu, gluten, alergene, hormone i antibiotike, čak ni u tragovima! Naš YEA protein je inovativna i dominantna vrsta proteina, koja se može meriti s efikasnošću proteina surutke. Sadrži svih 9 esencijalnih i sve neesencijalne aminokiseline, visok udeo BCAA i više od 80% čistog proteina. YEA protein nastaje ekološkim procesom kvasne fermentacije (Saccharomyces cerevisiae), koja ne zavisi od zemljišta niti vremenskih uslova, što garantuje konzistentan kvalitet krajnjeg proizvoda. YEA protein se preporučuje svima, a posebno aktivnim vežbačima koji su u potrazi za visokokvalitetnim proteinom. 

Unosim dovoljno proteina i redovno treniram – rezultata i dalje nema

Varenje proteina direktno iz hrane predstavlja problem za veliki broj ljudi. Proces varenja proteina zahteva izrazito kiselu sredinu i može potrajati i nekoliko sati. Baš zato ponekad osećamo “težinu u želucu” nakon konzumiranja suplemenata ili hrane bogate proteinima. Varenje posebno teško pada osobama koje imaju nedovoljno jaku želudačnu kiselinu, za koju protein predstavlja veliki izazov. Da bismo olakšali varenje i sprečili pojavu stomačnih tegoba, YEA protein smo obogatili postbiotikom. Zahvaljujući ovom koraku, suplementacija proteina je danas praktično dostupna svima.

Ako unosite optimalnu količinu proteina i redovno trenirate, a rezultati i dalje izostaju, bilo bi dobro da se pozabavite zdraljvem svog probavnog trakta. Ukoliko je ravnoteža vašeg probavnog trakta ozbiljno narušena, velika je verovatnoća da se protein nedovoljno procesuira i apsorbuje. Imajte na umu da simptomi nepravilnog rada probavnog trakta mogu potpuno izostati, a problem je ipak prisutan i to često u vidu različitih infekcija. Upravo izostanak rezultata, uz adekvatnu dijetu i kontinuiran trening, iskoristite kao motiv da se dalje pozabavite ovim problemom i obratite se stručnjaku.

0
  0
  Korpa
  Tvoja korpa je praznaNastavi sa kupovinom