Genomax

Zapratite nas:

Iako u svetu suplemenata još nisu dostigle popularnost kreatina, novija istraživanja ukazuju na činjenicu da su BCAA mnogo više od običnih gradivnih elemenata proteina! Ako na umu imate ozbiljan trening, a u planu je i povećanje mišićne mase, proces nemojte ni počinjati bez informisanja o važnosti redovnog i pravilnog unosa BCAA. BCAA (leucin, izoleucin i valin) čine čak 40% potrebnog dnevnog unosa esencijalnih kiselina i čak 35% mišićnog tkiva! Pre početka i nakon treninga snage neophodan je unos BCAA, budući da se leucin, izoleucin i valin vrlo brzo troše.

Hrana bogata proteinima sadrži udeo BCAA, a posebno losos, piletina, govedina, jaja, mleko i mlečni proizvodi, soja… BCAA predstavljaju i vrhunski dodatak ishrani jer se brzo vare i šalju u krvotok. BCAA suplementacija je neophodna svim sportistima i osobama koje ozbiljno ulaze u trening.

Šta je BCAA?

BCAA predstavlja aminokiseline razgranatog lanca i obuhvata leucin, izoleucin i valin. Reč je o esencijalnim aminokiselinama, što znači da ih naše telo ne može samostalno proizvesti, nego ih moramo unositi putem ishrane ili suplementacije.

Navedene aminokiseline imaju važnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva, čuvaju rezerve glikogena u mišićima i smanjuju njegovu potrošnju i do 25%, što sprečava prekomerno razlaganje mišićnog tkiva prilikom treninga ili druge fizičke aktivnosti i ubrzava oporavak nakon treninga. Dakle, unos BCAA omogućava vežbačima da treniraju duže i intenzivnije.

Ako ne postoji drugi izvor energije, unete aminokiseline će jetra odmah razgraditi i koristiti kao “gorivo” neophodno za nesmetano odvijanje različitih procesa u telu. Dakle, protein se u ovakvom scenariju ne koristi za izgradnju mišića nego kao izvor energije. BCAA su izuzetak jer ih jetra direktno šalje u mišiće! BCAA se metabolišu unutar mišića, što nije slučaj s drugim aminokiselinama. Mišić ne samo da koristi BCAA kao izvor energije za vreme treninga, već ove aminokiseline pospešuju i razgradnju masti, što je posebno važno u slučaju ispražnjenih glikogenskih rezervi.

Novija istraživanja ukazuju na dodatnu prednost unosa BCAA. Leucin (koji je u sastavu BCAA) ima važnu ulogu u pokretanju sinteze proteina unutar mišića. Pored toga, leucin funkcioniše i kao modulator insulinske signalizacije i predstavlja važno gorivo za skeletne mišiće, dok istovremeno unapređuje proces sagorevanja masnih kiselina. Krajnji efekat je lakši gubitak masnog tkiva, veći mišićni rast i odbrana od dijabetesa.

Koje su prednosti suplementacije BCAA?

Mršavljenje uz očuvanje mišićne mase

Kada govorimo o mršavljenju, retko ko ima u planu gubitak mišićne mase i uglavnom želimo da skinemo masne naslage. Međutim, ovaj cilj je često lakše zamisliti nego ostvariti. Bilo kako bilo, recept za mršavljenje uvek uključuje kalorijski deficit. BCAA se razgrađuju u mišićima i koriste kao izvor energije. S tim u vezi, čak i ako ste u deficitu kalorija, unos BCAA osigurava adekvatnu stopu sinteze proteina u mišićima, čime se umanjuje katabolični efekat i sprečava značajan gubitak mišićne mase.

Brži oporavak mišića

Rezultati novijih istraživanja ističu efikasnost BCAA u smanjenju mišićnog zamora tokom napornog treninga snage i treninga izdržljivosti. Naime, unos BCAA smanjuje mišićnu bol i ubrzava oporavak mišića.

Benefiti za zdravlje

Suplementacija BCAA ima pozitivne efekte na zdravlje. Beleži se poboljšanje tolerancije na glukozu i bolja osetljivost na insulin. Već smo naveli da leucin ima ulogu i kao modulator insulinske signalizacije. BCAA se uključuju i u terapiju prilikom lečenja pojedinih bolesti jetre.

Balans hormona tokom treninga

Istraživanja pokazuju da osobe koje unose suplemente BCAA na kraju visoko intenzivnog treninga imaju visok nivo testosterona i nizak nivo kortizola. Kortizol je sam po sebi kataboličan i ubrzava razgradnju mišića. Testosteron pospešuje rast mišića. Ovakav odnos među hormonima omogućava vežbačima da lakše izdrže naporne fizičke aktivnosti.

Unositi BCAA pre ili posle treninga?

Unos BCAA suplemenata se savetuje i pre i posle treninga, jer im je funkcija u te dve situacije različita. Naime, tokom treninga BCAA osiguravaju energiju mišićima, a nakon treninga ubrzavaju oporavak mišića i grade mišićne ćelije. BCAA neposredno stimulišu sintezu proteina, što dovodi do povećanja mišićne mase. Za ovakve efekte najzaslužniji je leucin.

Suplementacija proteina se ne preporučuje samo fitnes populaciji i profesionalnim sportistima, nego i vegetarijancima i veganima, starijoj populaciji, rekonvalsecentima – svima koji žele samo najbolje za svoj organizam. Ako ste u potrazi za prirodnim visokokvalitetnim proteinom koji sadrži SVE esencijalne aminokiseline potrebne za izgradnju i obnovu tkiva, odgovor je YEA protein! YEA protein je kompletan veganski protein koji se dobija ekološkim procesom kvasne fermentacije. Proizvod je konzistentnog kvaliteta, s tačno definisanim visokim sadržajem proteina od preko 80% i čak 23.3% BCAA! YEA protein dolazi u tri fantastična ukusa i ne sadrži antibiotike, pesticide, hormone i alergene ni u tragovima!

Počastite svoje mišiće i okrepite celo telo uz novu, inovativnu i dominantnu vrstu proteina!

0
    0
    Korpa
    Tvoja korpa je praznaNastavi sa kupovinom